Tunnista tilanteet, joissa koiran vatsan tasapaino voi järkkyä

Äh, heiluuko lattialuuttu taas, kun koiran vatsa meni sekaisin? Näin tunnistat jatkossa tilanteet, joissa koiran vatsan tasapaino voi järkkyä.

Koira reagoi stressaaviin tilanteisiin yhtä lailla kuin ihmisetkin: vatsa voi mennä sekaisin, iho oireilla ja olo olla rauhaton. Näissä tilanteissa on tärkeää, että koiran suoliston mikrobisto on tasapainossa, sillä kun tasapaino järkkyy, vaikuttaa se koiran kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin. On myös tärkeää ennakoida tilanteet, joissa koiran suoliston tasapaino voi järkkyä. Näin tilanteisiin voi valmistautua pyrkimällä lievittämään koiran stressiä ja ottamalla tilanteiden tueksi maitohappobakteerikuuri käyttöön. Se helpottaa niin koiran kuin omistajankin oloa.

Mitä meni suuhun?

Koirien suoliston mikrobiston tasapaino järkkyy koirilla usein ylensyönnin seurauksena. Myös pilaantuneen ravinnon tai aineksen syönnin myötä suolistoon voi pesiytyä patogeeneja, jotka aiheuttavat suolistosairauden. Toisilla koirilla tietyt ravintoaineet aiheuttavat suoliston ärtymistä ja löysävatsaisuutta. Kun koiran suuhun päätyy väärää ravintoa, voi vatsa mennä herkästi sekaisin.

Vaihda ruokavaliota maltilla

Pilaantunut ruoka pistää vatsan koetukselle, mutta näin voi käydä myös, vaikka koiralle tarjoaisi laadukasta ravintoa. Suoliston mikrobisto on tottunut käsittelemään koostumukseltaan tietynlaista ruokaa, ja jos ruokavalio vaihtuu nopeasti, mikrobisto ei ehdi muutokseen mukaan. Siksi uuteen ruokavalioon tulisi siirtyä maltilla – noin viikon kuluessa.

Stressi vaikuttaa myös vatsaan

Kun koira stressaa, näkyy se rauhattomuuden lisäksi myös vatsan toiminnassa. Uusi hoitopaikka, matkustaminen tai kerrostalon käytävässä kaikuvat remontin äänet voivat saada koiran hermostumaan. Hermostunut koira voi olla ruokahaluton, kärsiä ummetuksesta tai löysävatsaisuudesta.

Unohda paasto

Koiran ripulin hoidossa on tärkeää ylläpitää vähäistä mutta säännöllistä ravintoaineiden saantia. Esimerkiksi riisi-raejuustoseosta voi antaa pieninä annoksina useita kertoja päivässä. Täyspaastoa ei suositella ripulin hoitamiseen, sillä se köyhdyttää nopeasti tärkeää suolistonukan määrää suolistossa. Koirille tärkeiden Lactobacillus- maitohappobakteereiden osuudella mikrobistossa on merkitystä toipumiselle.

Milloin eläinlääkäriin?

Niin kauan kun koira on reipas ja syö, voi tilannetta helpottaa kotihoidolla, eli tarjoamalla riisi-raejuustoseosta ja tarkkailemalla, että koira juo tarpeeksi. Jos koira ei pysty pidättämään tarpeitaan, on hyvä kääntyä eläinlääkärin puoleen, jotta voidaan välttyä nestehukalta.