Tuhansien vuosien tuotekehitys: koiran maitohappobakteerit ovat elintärkeitä

Maitohappobakteerit ovat suoliston ensimmäisiä bakteereita jokaisella lajilla. Ihmisen lisäksi niitä on kaikilla tähän asti tutkituilla eläimillä, myös koirilla ja kaikkien suoliston hyvinvointiin pätevät samat nyrkkisäännöt. Maitohappobakteerit ovat niin tärkeitä vastustuskyvylle, että edes evoluutio ei ole lähtenyt muokkaamaan niitä aikojen saatossa. Alan tutkimuksessa on tehty merkittäviä löytöjä, mutta työ jatkuu edelleen.

Vetcaren mikrobiologi Shea Beasleyn mukaan maitohappobakteerien tarkkaa ikää ei tiedetä, mutta niiden oletetaan kehittyneen ensimmäisten eliöiden suolistoissa. Ne ovat säilyneet lajien evoluutiossa muuttumattomana. “Maitohappobakteereita on ollut niin kauan kuin eläimiäkin. Ne ovat niin hyviä ja tärkeitä, että eläimet ja ihmiset ovat tarvinneet niitä miljoonia vuosia.”

Maitohappobakteerien roolia suolistossa voisi Beasleyn mukaan rinnastaa tilanteeseen ruuhkaisessa metrossa: Ne vievät elintilan epäsuotuisilta bakteereilta. Maitohappobakteereista tiedetään myös, että ne ovat hankalasti muokkautuvia – ja se tekee niistä turvallisia. Hankalasti muokkautuva bakteeri ei ota itseensä sairaalabakteereita tai muiden mikrobien huonoja ominaisuuksia.

Maitohappobakteerit ovat kuitenkin herkkiä ja kuolevat helposti pois. Siksi elimistön luonnollista bakteerikantaa tulee Beasleyn mukaan vahvistaa säännöllisesti. Esimerkiksi antibioottikuuri tekee pitkäaikaista tuhoa suolistossa, niin ihmisellä kuin koirallakin. Kun suolistoon jää maitohappobakteerien jättämiä koloja, tilalle asettuu todennäköisesti antibiootille vastustuskykyisiä tai muita huonoja bakteereja. “Niiden tilalle tarvitaan ehdottomasti terveyttä tukevia bakteereita”, Beasley toteaa.

Suoliston mikrobistoon vaikuttavat Beasleyn mukaan merkittävimpinä meille hyvinkin arkiset asiat: ravinto, lääkitys ja ympäristön paine.

Merkittävimmät löydökset on tehty viimeisen vuosisadan aikana

Ihminen löysi maitohappobakteerit ensimmäisen kerran 1900-luvun alussa ja 70-luvulla tutkijat huomasivat, että terveistä broilereista eristetyt maitohappobakteerit suojaavat vastasyntyneitä kanoja salmonellalta. “Tämä oli ehdottomasti tärkeä löydös, koska se osoitti maitohappobakteerien vaikutuksen vastustuskykyyn. Tämän takia Suomessa ei juuri ole salmonellaa”, Beasley summaa. Koirien kohdalla ensimmäiset tarkemmat havainnot maitohappobakteereista tehtiin 80-luvulla.

Tutkijat ovat saaneet viitteitä, että koiranpentujen suoliston mikrobisto kehittyy jo ennen syntymää ja ihmispuolen tutkimuksissa tämä on jo todettu. Turun yliopiston maitohappobakteeritutkimuksissa havaittiin, että terveysvaikutteiset mikrobit siirtyvät raskaana olevalta äidiltä lapsiveteen. Lapsi saa siis ensimmäiset mikrobit jo ennen syntymäänsä. Lasta voidaan suojata äidin kautta, sillä lapsivedestä mikrobeja saavat lapset ovat myös huomattavasti muita terveempiä. On oletettavaa, koiranpennuilla mekanismi toimii samankaltaisesti.


Canius® on ensimmäinen maitohappobakteeri koiralta koiralle

Vuonna 2017 Vetcare julkaisi koirille valmisteen niiden omista maitohappobakteereista. Caniuksen® tuotekehitys lähti liikkeelle, kun Beasley teki väitöskirjaansa Helsingin yliopistossa eläinten maitohappobakteereista ja niiden hyödyntämisestä. “Koirani vatsa oireili usein ja äärimmäisen voimakkaasti, jos se sai enemmän kuin puoli teelusikallista mitään muuta kuin omaa ruokaansa”, hän avaa kokemuksiaan. “Ystävälläni oli kaksi samanrotuista koiraa, joista toisella ei ikinä esiintynyt mitään ongelmia vatsan kanssa.”

Beasley ystävineen päätyi huvin vuoksi viljelemään koirien näytteitä: Hänen koirallaan ei ollut yhtään maitohappobakteereita, kun taas terveeltä yksilöltä löydettiin yksi maitohappobakteerikanta. “Lähdimme sitten järjestelmällisesti etsimään useita eri rotuisia koiria ja tarkistamaan havaintojamme. Tutkimme ja eristimme maitohappobakteereita eri roturyhmien terveistä koirista”, hän kertoo.

Tutkimuksen aikana Beasley havaitsi myös, että terveen koiran ja sen jälkeläisten suolistonäytteistä löytyi tutkimuksen ulkopuolinen yhteneväinen maitohappobakteerikanta. Pennut olivat siis saaneet emältään oman terveysvaikutteisen maitohappobakteerikannan. Tutkimuksessa selvisi myös, että koiraperäiset maitohappobakteerit muokkaavat koiran suolistoa. Terveessä suolistossa koiran oma terveysvaikutteinen maitohappobakteeri nousee esiin.

Jos koiralla ei ole omia maitohappobakteereita, niitä saa Caniuksesta. “Koira ei saa koirasta peräisin olevia maitohappobakteereita toisesta tuotteesta”, Beasley kiteyttää.

Alan tutkimus jatkuu edelleen ja tällä hetkellä tutkitaan kokonaisvaltaisesti, miten lemmikkien mikrobisto vaikuttaa koko perheen terveyteen.