Koiran suoliston toiminta vaikuttaa koko elimistön hyvinvointiin

Koiralle – kuten ihmisillekin – on historian aikana kehittynyt suolistoon lajityypillinen mikrobisto. Kun sen tasapaino järkkyy, vaikuttaa se koko elimistön hyvinvointiin.

Suoliston bakteereilla on tärkeä rooli: ne muun muassa hajottavat ruokaa, tuottavat vitamiineja, pilkkovat rasvoja sekä tehostavat vastustuskykyä yhdessä limakalvon epiteelisolujen ja immuunipuolustukseen kuuluvien solujen kanssa. Ne siis vaikuttavat kokonaisvaltaisesti koiran elimistön hyvinvointiin, minkä vuoksi niille on tärkeää taata otolliset olosuhteet.

Säännöllinen ravinto tukee suoliston toimintaa

Suoliston mikrobiston laatuun vaikuttaa ravinto, jonka koostumuksen tulisi olla mahdollisimman säännöllistä. Suoliston mikrobisto on tottunut käsittelemään koostumukseltaan tietynlaista ruokaa, ja jos ruokavalio vaihtuu jatkuvasti, mikrobisto ei ehdi muutokseen mukaan. Tällöin vääränlaiset mikrobit voivat päästä lisääntymään ja aiheuttaa suolisto-oireita. Siksi koiran ruokavaliomuutoksiin tulisi totutella hiljalleen, noin viikon ajan uutta ruokaa vanhaan sekaan annostellen.

Stressi pistää suoliston koetukselle

Ruokavalion muutosten lisäksi suoliston voi pistää sekaisin myös stressaavat tilanteet, kuten matkustaminen, muutto uuteen kotiin tai vieras hoitopaikka. Hämmentävät tilanteet voivat laittaa koiran vatsan koetukselle, minkä vuoksi niihin on hyvä varautua jo ennakkoon maitohappobakteerikuurilla.

Näistä tunnistat suolisto-oireet

Kun suolistomikrobiston tasapaino järkkyy, alkaa koira usein oireilla: ulostustarve tiheentyy, vatsa voi olla löysällä tai liian kovalla, ilmavaivat kiusaavat, ja joillain koirilla voi esiintyä jopa veristä tai limaista ulostetta. Harvinaisemmissa tapauksissa koirilla voi ilmaantua myös iho-oireita, kuten ihottumaa. Oksentelu sen sijaan viittaa sairasteluun, kuten virustartuntaan tai ruokamyrkytykseen. Kun koiran mikrobisto ja ravinto ovat kunnossa, on uloste kiinteää ja tyypilliset ulkoiluajat riittävät. Mikäli oireet jatkuvat pitkään tai koira alkaa tehdä tarpeita sisälle, on hyvä kääntyä eläinlääkärin arvion puoleen.

Näin tuet koiran suoliston hyvinvointia

Koiran suoliston hyvinvointi vaikuttaa siis kokonaisvaltaisesti sekä koiran että omistajan hyvinvointiin: kun rakkaalla lemmikillä on hyvä olo, myös omistajan elämä helpottuu. Koiran vatsan toimintaa voi tukea säännöllisillä ruokailutottumuksilla, riittävällä liikunnalla ja varautumalla tasapainoa järkyttäviin tilanteisiin maitohappobakteerikuurilla.